Massin Heinäkuun blogi

KALE

Heinäkuun blogissa muistan Kesäkuussa menehtynyttä Kalevi Moilasta. Kale olisi toki useammankin kirjoituksen arvoinen, siksi hyvästä ystävästä oli kysymys. Puhumattakaan Kalen osaamisesta raviurheilun alalla.

Kalevi Moilasella oli melko varmasti Suomen laajin materiaali koskien amerikkalaista ravihevosta ja Pohjois-Amerikan raviurheilua. Jos Kalelta jotain faktaa tiedusteli, niin jos hän ei sattunut heti vastausta tietämään, niin Kalen uskomattoman laajasta materiaalivarastosta löytyi varmasti vastaus kysymykseen. Ja vieläpä nopeasti.

Kalen kohdalla ahkeruus ja osaaminen olivat upeita ominaisuuksia. Mutta se kaikkein hienoin piirre Kalessa oli

hyväsydämisyys. Särmikkään kuoren alla oli poikkeuksellisen hyvä sydän! Kale auttoi aina kaikkia jo pelkästä auttamisen halusta.

Hevosmiehinä (ja –naisina) pidetään kovin usein vain niitä, jotka ohjastavat tai valmentavat ravureita. Kalen kohdalla tämä määritelmä ei pidä paikkaansa. Hän oli mitä suurimmassa määrin hevosmies, vaikka harvoin edes koski hevosta. Kalen innostus raviurheiluun ja hänen paneutumisensa alaa ja hevoseen oli poikkeuksellinen. Minä en ainakaan pysty heti nimeämään yhtään raviurheilun harrastajaa tai ammattilaista, joka olisi ollut Kalea pätevämpi tai työläämpi omalla osallaan hevosurheilun laajaa kenttää.

Mutta Kalevi Moilanen oli paljon monipuolisempi, kuin useimmat ravimiehet. Tuskin kukaan tiesi lentokoneista yhtä paljoa kuin Kalevi. Puhumattakaan maailmansotien lentäjä-ässistä tai vaikka valtameriä kyntävistä laivoista. Myös kulttuuri ja politiikka olivat hyvin tuttuja Kalelle.

Rokki Kale oli harvoille tuttu nykyään, mutta Suomi-Rokista Kale tiesi lähes kaiken. Tanssitaito oli myös hallussa, oli kyse sitten tangosta tai diskosta.

Kalevi Moilasessa Suomi ja erityisesti raviurheilu menetti paljon. Todellinen ravimies kaikilla parhailla mausteilla ja muutamilla särmillä varustettuna on nyt poissa. Minun ajatuksissani ja sydämessäni Kalella on aina lämmin paikka.

MAS

Bookmark and Share
powered by eMedia