Massis maaliskuun blogi

Astutuskausi lähestyy, ja taas palataan niin usein esitettyihin kysymyksiin periytymisestä. Mitkä ovat ne voimakkaimmin periytyvät ominaisuudet?

Kaksi voimakkaimmin periytyvää ominaisuutta ovat Liikkeet ja varhaislahjakkuus. Nämä kaksi ovat myös ne ominaisuudet, jotka ainakin minä suosittelen huomioimaan orivalintaa tehtäessä. Mikäli tammasi on erittäin korkealiikkeinen etujaloistaan, niin etsi sille matalampiliikkeinen ori. Mikäli taas tamma on paraatiravuri tai muuten vain erittäin matalaliikkeinen edestä, niin etsi tammallesi korkean etujalan liikkeen omaava ori.

Varhaislahjakkuus periytyy, jos mahdollista, vieläkin voimakkaammin. Esim USA:n oritilastossa ei kärkipäähän ole viimeisen 30 vuoden aikana kiivennyt kuin yksi ori, joka ei olisi ollut huippu 2-vuotiaana. Tämä ori oli Balanced Image.

Balanced Image oli myös erittäin lahjakas, mutta luonteen puolella oli haastetta kerrakseen.

Toinen ihmisten mieltä jatkuvasti kiinnostava kysymys on siitoshevosten ikä: Voiko vanha ori tuottaa vielä uransa lopulla huippujälkeläisiä? Tähän voi vastata: kyllä. Speedy Crown jätti parhaan jälkeläisensä Moni Makerin aivan uransa lopussa. Samoin Qiuck Pay jätti The Onionin uransa lopussa.

Tammojen puolella asia on hiukan erilainen. Tamma kantaa varsaa sisällään 11 kuukautta, ja tammakin vanhenee ja rapistuu vuosien saatossa. Suurin osa tammoista alkaa heikentyä fyysisesti 13-15 ikävuoden iässä. Tämän jälkeen niiden varsojenkin taso usein laskee. Toki tähänkin sääntöön on poikkeuksia.

Samoin pitkään kilpailevat tammat harvoin pystyvät tuottamaan vertaisiaan varsoja.

MAS

Bookmark and Share
powered by eMedia