Massin Joulukuun Blogi 2012

 

POHJOIS-AMERIKAN SIITOSORIIT 2012 

Minun aikanani ei ole ollut nykyisenkaltaista tilannetta: Samaan aikaan on toistakymmentä hyvää periyttäjää, joilla jokaisella on kyky jättää ikäluokan huippuvarsa. Näiden oriiden keskinäiset erot ovat pienempiä, kuin milloinkaan ennen.

Kerron mielipiteeni eri oriista oritilaston järjestyksessä ja yritän myös kertoa kunkin oriin jälkeläisten tyypillisistä hyvistä ja huonoista puolista.

 

1. CANTAB HALL

 

Cantab Hall on vuoden 2012 ehdoton ykkösperiyttäjä Pohjois-Amerikassa. Ori voittanee ansiotilaston kaikissa kategorioissa, mikä on harvinainen saavutus.

Cantab Hall jättää pääosin keskikokoisia jälkeläisiä, joille on tyypillistä ravin helppous ja varhaislahjakkuus. Varsat ovat jopa niin helppoja, että valmentajille tuli aluksi liian kiire starttiin: monet ylilahjakkaat Cantab Hallilaiset saivat ansioittaankin huonopäisen ja jopa topparin maineen. Enemmän oli kuitenkin kyse siitä, että varsat pystyivät niin koviin vauhteihin vähälläkin treenillä, että valmentajat ja ajajat kerta kaikkiaan ajoivat varsoilla kovempaa, kuin mihin ne olivat valmennuksellisesti valmiita.

Rakenteellisia heikkouksia löytyy lähinnä Self Possessediltä periytyvissä vennoissa vuohisissa. Muuten pääosa Cantab Hallin varsoista on hyvärakenteisia ja poikkeuksellisen hyväravisia. Cantab Hall saa Hanoverilla jatkuvasti hyvät tammat, vaikka ei Donato Hanoverin tasoisista tammoista pääsekään nauttimaan. Siksi Cantab Hall tuleekin pysymään huippuoriiden kategoriassa vielä pitkään.

Tason laajuudessa ainoastaan Credit Winner pystyy haastamaan Cantab Hallin.

 

2. KADABRA

 

Kadabra oli ikäluokkansa toiseksi paras 2-vuotias Andover Hallin jälkeen. Ori jatkoi menestyksellä vielä aikuisenakin Takterin taliin siirryttyään. Raskas ja hiukan lyhyt Kadabra jättää juuri näitä kahta heikkoutta jälkeläisiinsä: moni Kadabran varsa on lyhyt ja raskas rungoltaan. Poikkeuksellisen lyhyt takasääri ja muutenkin mallikas takajalka antavat varsoille kuitenkin valtavat vauhtivarat ja kestävyyden.

Kanadassa vaikuttava ori ei saa ihan Jenkkioriiden tasoisia tammoja, mutta Kadabra on niin vahva periyttäjä, että se kuuluu ilman muuta absoluuttisten huippuperiyttäjien kaartiin. Tulevinakin vuosina ori on yksi Pohjois-Amerikan oritilastojen huipuista.

 

3. CREDIT WINNER

 

Credit Winnerillä on poikkeuksellinen kyky jättää laajaa tasoa. Jokseenkin kaikki Credit Winnerin jälkeläiset ravaavat helposti ja joutuisasti laukan ollessa lähes tuntematon askellaji.

Credit Winnerin varsojen heikkous lienee mailin radoilla: kun siirrytään 1.609 metrin radoille ja pitkille loppusuorille, niin useat Credit Winnerin jälkeläiset ovat hiukan pehmeitä. Lyhyemmillä radoilla Credit Winneriläisten oivat edut: Starttinopeus, ravin helppous, rytminvaihtokyky ja hyvä ajettavuus tekevät oriin jälkeläisistä loistavia kilpahevosia. New Yorkin 800 metrin radoilla Credit Winner on kuningas, ja Euroopan 1.000 metrin radat korostavat Credit Winnerin jälkeläisten menestymismahdollisuuksia.

Rakenteelinen heikkous lienee usein lyhyt ja hiukan voimaton lautanen sekä ohut etusääri yhdistettynä pieniluisiin jalkoihin. Credit Winnerin poikkeuksellinen kyky tuotta ravureita isolla r:llä pitää oriin USA:n huipulla vielä pitkään. Toki oriin sairastelu pienentää ikäluokkia, mikä näkyy aikanaan myös  jälkeläisten kokonaisansioissa.

 

4. ANGUS HALL

 

Angus Hall on Suomessa arvostetumpien Andover – ja Conway Hallin täysveli. Kanadassa astuva Angus on nykyoriista se, joka jättää varsoilleen parhaat jalat ja rakenteen. Jostain ihmeellisestä syystä Angus Hall ei ole saanut Suomessa ansaitsemaansa arvostusta. Juuri hyvärakenteiset Angus Hallilaiset sopisivat hienosti Suomeen. Ne pystyisivät vaivaantumatta kilpailemaan useammin ja pitempään, kuin minkään muun jenkkioriin varsat.

Rakenteellisena heikkoutena voidaan pitää usein heikkoa ja piirteetöntä säkää. Monesti Angus Hallin varsat ovat myös kuumia ja herkkiä.

Tulevaisuudessakin Angus Hall tulee pysymään oritilaston top 10 sijoilla. Aivan kärkeen on kuitenkin vaikea päästä, varsinkin koska Angus Halln varsat kilpailevat pienenevien palkintojen Ontariossa.   

 

5. ANDOVER HALL

 

Iso ja atleettinen Andover Hall on monella tavalla ulkonäöltään poikkeuksellinen: lähes 170cm korkea, kevyt ja pitkäjalkainen ori on raviatleetin perikuva. Andoverilla on myös poikkeuksellinen kyky tuottaa absoluuttisia tähtiä.

Andoverin jättämä taso ei kuitenkaan ole monen muun huippuoriin vertainen: huonoja varsoja on melkoisesti.

Hanover Shoe Farmilla Pennsylvaniassa astuva ori saa hyvät tammat vuodesta toiseen, vaikka jääkin Donato Hanoverin varjoon huipputammojen jaossa. Nousu tilastojen absoluuttiseksi huipuksi jääneekin vain unelmaksi.

Rakenteellisia heikkouksia ovat usein raskas ja välillä myös lyhyt runko, lyhyet ja pystyt vuohiset sekä usein suora lautanen. Pahin puute on kuitenkin monen Andover Hallilaisen akilleenkantapää: Tyhmyys. Suurinta osaa Andoverin jälkeläisistä ei voi kutsua järjen jättiläisiksi..

Puutteistaan huolimatta Andover Hall tulee jättämään vielä monta suurta tähteä! Andover Hallin vertaista atleettia kun on vaikea löytää ravihevosten joukosta.

 

6. CONWAY HALL

 

Pieni, viisas, pitkä ja taisteleva. Näillä termeillä voi usein kuvailla Conway Hallin jälkeläisiä. Kaikista jenkkioriista Muscles Yankeen ohella parasta kilpailupäätä periyttääkin

Conway Hallin.kultainen juoksupää auttaa usein korvaamaan pienen koon ja siitä johtuvat fysiikan puutteen. New Yorkissa Conway Hall astuu keskitasoa parempia tammoja, mutta ei voi unelmoidakaan esim isoveli Andover Hallin  veroisesta haaremista.

Conway Hall tulee pysymään oritilaston top 10 sijoilla, mutta aivan huippu jäänee näkemättä. Oikealle tammalle pitkä ja hieno Conway Hall on kuitenkin vielä pitkään huippuvalinta.

Rakenteelliset heikkoudet: Pieni koko, lyhyet jalat ja välillä lyhyt sekä pysty vuohinen.

 

7. YANKEE GLIDE

 

Yankee Glide on koko uransa astunut keskisuurella Kentuckianan farmilla. Aivan parhaista tammoista ori ei voi kuin unelmoida. Kuitenkin jälkeläiset ovat huippuluokkaa. Oikea Yankee Glideläinen on aina yksi maailman parhaista ravureista. Monet Euroopan huippuvalmentajista pitävät Yankee Glideä maailman parhaana siitosorina, eikä tämä käsitys ole vailla perusteita.

Tulevaisuudessa Yankee Glide on aina yksi oritilaston huipuista, mutta poikkeuksellisen suuri osa sen varsoista tuodaan Eurooppaan, joten tuskin huippu periyttäjä ykköseksi nousee. Samoin astutettavien tammojen sekalainen taso tuo omat rajoituksensa.

Yankee Gliden tyypillisiä rakennevikoja ovat: pysty lapa, vasikkapolvinen etujalka sekä monesti varsojen pieni koko. Varsojen erinomaiset vauhtivarat ja palveleva luonne tekevät kuitenkin Yankee Glidestä huippuoriin.

 

8. MUSCLES YANKEE

 

2000-luvun paras siitosori maailmassa on tipahtanut tilastoissa huomattavasti alaspäin. Selkeitä syitä tähän ovat sijoituspaikka heikkojen palkintojen New Jerseyssä, huonontunut tammakanta ja Muscles Yankee oma heikkous: epätasainen perimä.

Hyvä Muscles Yankeelainen on edelleen kaikkien valmentajien unelma. Samassa paketissa tulee kokoa, hyvä ravi, poikkeuksellisen hyvä kilpailupää, pitkä runko ja palveleva on viisas luonne. Muscles Yankee pysyy huippuoriina kuolemaansa asti. Kyky tuottaa maailmantähti on vertaansa vailla, mutta samalla huonojen varsojen määrä kasvaa tammamateriaalin heiketessä varsinkin Perretti Farmin myytyä huipputammansa. Sijainti New Jerseyssä ei myöskään lisää mahdollisuuksia.

Tyypillisiä rakennevikoja ovat vinot nivelet, raskas runko ja välillä lyhyet vuohiset. Toki niitä huippuominaisuuksia on siten myös paljon.

 

9. BROADWAY HALL

 

Broadway Hall on ainoa moderni ori, joka voitti kaikki starttinsa. Hieno 2-vuotisikausi toi odotuksia, jotka loukkaantuminen pilasi. Broadway Hall astuu pienellä Fashion Farmilla, eikä oria ole syndikoitu. Tästä seuraa tammojen pienempi määrä ja heikompi taso.

Puhtaasti periyttäjänä Broadway Hall ei juuri häviä kenellekään, mutta  edellytykset ovat muita huippuoriita heikommat. Moni on yrittänyt ostaa Broadway Hallin siinä onnistumatta. Ehdoton huippuperiyttäjä!

Broadway Hallin varsat ovat ihan omannäköisiään, mutta rakenteen heikkoutena voidaan lähinnä pitää usein turhan pientä kokoa.

 

10. REVENUE

 

Revenue jätti Hambovoittajan vuonna 2012. Oikeastaan tämä kuvaa hyvin Revenuen periyttämistä: Paljon varsoja, muutama todellinen huippu ja valtavasti huonoja varsoja. Tammavarsoilla ei juuri ole arvoa radoilla. Itse asiassa Revenuen periyttäminen muistuttaa elävästi Lanconin uraa Suomessa: Lancon jätti BWT Magicin, BWT Aeroplanen sekä muutaman muun huipun. Mutta kokonaisuus oli pahasti pakkasen puolella.

Myös Revenue jätti suuret tähtensä, mutta muuten ori oli USA:ssa todellinen pommi. Ei ole vaikeaa ennustaa Revenuen putoavan oritilastoissa nopeasti alaspäin.

Rakenneheikkoutena ovat lähinnä huonot kaviot ja lyhyt runko.  

 

11. STRIKING SAHBRA

 

Ori kuoli viime talvena. Tämä hyvä periyttäjä oli yksi erinomaista tasoa jättäneistä oriista. Se todella kansainvälisen tason tähti jäi puuttumaan, mutta ori oli hyvä periyttäjä ilman suurempia puutteita.

 

12. SJ’S CAVIAR

 

Sj’s Caviar myytiin Ruotsiin vähän aikaa sitten. Ori muistuttaa paljon Striking Sahbraa: hyvä tuotantoa ilman sitä todellista suurta tähteä. Tästä kaksikosta tosin Striking Sahbra lienee niukasti parempi periyttäjä.

Puutteina lähinnä usein periytyvä pienehkö koko ja Sj’s Photolta periytyvät vinot etujalat.

 

13. DONATO HANOVER

 

Donato Hanover on maineeseensa verrattuna vielä melko alhaalla tilastoissa. Parhaista emistä huolimatta ori ei ole pystynyt tuottamaan Check Me Out’a lukuun ottamatta muita todellisia supertähtiä. Siksi jälkeläisten kokonaisvoittosumma jää suhteellisen pieneksi.

On kiistatta totta, että Donato Hanover periyttää kovaa kapasiteettia. Samalla kuitenkin oriin periyttämisen heikot puolet ovat jarruttaneet huipulle nousua. Heikkouksina näen lähinnä varsojen liian leveän rinnan ja kömpelyyden. Moni varsa on myös hiukan liian raskas. Näistä puutteista seuraa Donaton suurin akilleenkantapää: varsat vaivaantuvat helposti. USA:ssa systeemi on armoton ja radat usein kehnoja, joten Donaton luulisi sopivan jopa paremmin Eurooppaan, kuin Jenkkeihin. Tosin Donato itse samoin kuin varsansa on ollut enemmän kotonaan mailin radoilla, joissa on pitkät kaarteet. 800 metrin ja 1.000 metrin radoilla kömpelöt Donatolaiset ovat joskun vaikeuksissa kaarteissa.

Donato Hanover astuu maailman johtavassa siittolassa, saa parhaat tammat ja varsat saavat osallistua parhaisiin Sire Stakeseihin, joten Donaton tulee nousta tilastoissa aivan kärkipäähän. Kaikki muu olisi suurta pettymystä.

Itse asiassa minun silmissäni Donato Hanoverin ikäluokka 2011 oli huutokauppojen perusteella paras näkemistäni

Donato Hanoverilla on vielä paljon näytettävää, ennen kuin sitä voidaan verrata vaikkapa Muscles Yankeen tuloksiin. Kapasiteettia on, mutta onko terveyttä ja rakennetta lahjojen tueksi?

 

14. JAILHOUSE JESSE

 

Suomesa jo vuoden viettänyt Jaihouse Jesse hallitsee Indiana hyvä palkintoisia Sire Stakeseja. Ori jättää ravureita kuin liukuhihnalta, ja varsat kilpailevat menestyksellä. Ainoa kysymys kuuluu: olisivatko pienehköt Jesseläiset kuitenkaan  tarpeeksi hyviä Grand Circuittiin? Vastausta emme ehkä saa milloinkaan, mutta Jailhouse Jesse on joka tapauksessa hyvä siitosori. Ehkä samaan tyyliin, kuin Striking Sahbra tai Sj’s Caviar.

 

15. CASH HALL

 

New Yorkissa astuva Cash Hall oli kilparadoilla erittäin lahjakas, mutta helposti vaivautuva. Cash Hall on asiallinen periyttäjä, mutta parhaita vastaan taso ei vain riitä. Sijoituspaikkansa ansiosta Cash Hall pysyy vielä jonkin aikaa Top 20 listalla. Enempää tuskin voi odottaa.

 

16. KEN WARKENTIN

 

Hiukan pienekö ja vähäinen Ken Warkentin oli erittäin lahjakas, mutta fysiikka ei ihan ollut nopeuden tasolla.

Tammojen laatu ei myöskään ole huippuluokkaa, joten Ken Warkentin on laskusuunnassa vaikka ei huono ori olekaan.

 

17. MAJESTIC SON

 

Mejestic Son oli loistava radoilla. Ainoastaan vähäinen stakes maksaminen vei oriilta vuoden parhaan 3-vuotiaan tittelin. Majestic Son voitti vuoden parhaan 3-vuiaan tittelin saaneen Glidemasterin kaikilla kolmella kerralla oriiden kohdatessa.

Ori oli nuorena Choctaw Braven tapaan yksi kiveksinen, mutta toinen kives laskeutui toisella astutuskaudellla. Samalla sperman laatu parani ja määrä lisääntyi.

Ensimmäiset ikäluokat ovat olleet pienestä koostaan huolimatta hyviä. On laatua ja tasoa varsinkin oriin saamiin mahdollisuuksiin peilattuna.

Olisi perusteltua olettaa, että ori saisi nyt enemmän ja parempia tammoja. Tällöin lupaava periyttäjä voisi nousta melko korkealle oritilastoissa. Muussa tapauksessa toivotaan hyvä periyttäjän päätyvän aikanaan Pohjolaan.

 

18. CHOCOLATIER

 

Ori kärsi huonosta sperman laadusta, mikä vähensi astutettavien tammojen määrää ja laatua. USA:n systeemi ei myöskään ole paras mahdollinen isoille ja usein raskaille Chocolatieriläisille. Varsat näyttävät tarvitsevan aikaa ja pehmeämpiä ratoja pysyäkseen terveinä.

Kapasiteettiä kuitenkin on, joten ori on varmasti hyvä periyttäjä Ruotsiin, jonka järjestelmään Chocolatier on kuin tehty. USA:ssa ori ei kuitenkaan olisi pystynyt menestymään.

 

19. GLIDEMASTER

 

Glidemaster kärsi Chocolatierin tapaan heikosta sperman laadusta. Hyvät tammat menivät muille oriille eikä määrässäkään ollut hurraamista. Pienistä määristä tuli kuitenkin kaksi luokkahevosta: Maven ja Blue Porshe.

USA:ssa Glidemasterin mahdollisuudet ovat hyvin pienet. Siksi ori on jatkuvasti myynnissä.

Tulosten valossa oriin on kuitenkin vaikea päästä huipulle missään, vaikka Glidemaster ei kehno periyttäjä olekaan.

 

20. TOM RIDGE

 

Tässä on myös huonon sperman laadun vaivaama ori. Silti Tom Ridge sai kohtuullisen mahdollisuuden huipputammojen kanssa. Varsat vaivaantuvat poikkeuksellisen helposti, eikä lahjojakaan ole huippujen tasolle.

Hyvin pieniluiset jalat ja pienet nivelet eivät sovi yhteen usein raskaan ruhon kanssa.

 

21. MUSCLE MASS

 

Oriin 2-vuotiaat aloittivat oikein lupaavasti, mutta kehitystä olisi saanut olla enemmän. Varsat ovat usein hyvärakenteisia ja helpporavisia, joten huonosta oriista ei ole kyse. Kentuckianan ori ei kuitenkaan saa huipputammojen ja varsojen määräkin on turhan pieni.

Ori on ilman muuta positiivinen periyttäjä, mutta sen saamat mahdollisuudet tuskin vievät huipulle asti.

 

22. RC ROYALTY

 

Ori on ymmärtääkseni suurin nykyään vaikuttavista jenkkisukuisista. 173cm korkea hieno ori oli itse jokseenkin täydellinen ravuri ja erinomainen 2-vuotias.

Credit Winnerin poika on myös osoittautunut kelpo siitosoriiksi. Varsat ovat poikkeuksetta 100% ravureita ja kapasiteetissäkään ei ole valittamista! Hyvät tulokset tuovat RC Royaltylle lisää tammoja ja parantavat laatua.

Ori on yksi markkinoiden mielenkiintoisimmista nousijoista, ja uskoisinkin että RC Royaltyn nimi tulee hyvinkin tutuksi raviurheilevalle maailmalle lähivuosina.

 

23. HERE COMES HERBIE

 

Credit Winnerin poika oli hyvä 2-vuotias, ja ori syndikoitiin kalliilla. Myös tulokset siitoksessa ovat hyviä, mutta sperman laatu on heikentynyt pohjalukemiin. Ikäluokassa on nykyään vaivoin 15 varsaa, mikä ei millään riitä tilastoissa menestymiseen.   Oro on kuitenkin muiden Credit Winnerin poikien tavoin ollut hyvä periyttäjä.

 

24. DEWEYCHEATUMNHOWE

 

Dewey oli radoilla supertähti. Ori astui ensimmäisen kautensa Kentuckyssä, josta on helppoa päästä tilastojen 15 parhaan joukkoon, mutta melkein mahdotonta nousta top 5 listalle. Toisena vuotenaan Dewey siirtyi Ontarioon, josta nousu normaalisti olisi realistista. Nyt kuitenkin Ontariokin on yllättävissä vaikeuksissa.

Deweyn varsat ovat yllättäen kovin monesta muotista tehtyjä: on isoja, pieniä, mustia ja punaisia. Itse asiassa Deweyn varsa voi näyttää ihan miltä vain. Yleensähän hyvän oriin  toivotaan jättävän varsoihinsa oman leimansa.

Rakenteellisina heikkouksina on mielestäni usein suppuvarpaisuus ja toisen pieniluiset jalat ja nivelet, mistä usein voi seurata vaivoja.

Deweyn toinen ikäluokka näytti ensimmäistä paremmalta yksilötasolla. Samoin kilpailut paranevat Ontarioon siirryttäessä. Eli ei vielä tuomita Deweycheatumnhowea lopullisesti, vaikka aloitus jätti paljon toivomisen varaa.

 

25. CRAZED

 

Crazedin varsat ovat kevyitä, kuten isänsä. Usein jopa liian kevyitä ja pieniluisia. Monesti myös runko saisi olla syvempi ja säkä isompi. Ravikyvyissä ei ole valittamista. Ongelmat tulevat lähinnä jaksamisessa ja välillä kumahkosta luonteesta.

New Yorkissa on hyvin rahaa jaossa, joten Crazed nousee oritilastossa monta sijaa lähivuosina. On kuitenkin vaikea uskoa, että Crazed pääsisi New Yorkin huippuoriiden Credit Winnerin ja Conway Hallin tasolle.

 

 

 

MARTTI ALA-SEPPÄLÄ

Bookmark and Share
powered by eMedia