KUUKAUDEN BLOGI

joulukuu 2011

Vuoden 2011 viimeinen kuukausi on historiallinen. Joulukuun loppuessa loppuu myös Veikkauksen pitkään jatkunut tärkeimmän ravipelin, V75:n hallinta. Pelien nimi muuttuu ja Fintoto ottaa ne hallintaansa. Samalla valitettavasti ravipelien verotuskäytäntö muuttuu, mikä on kallista raviurheilulle.

Tämä muutos on kuitenkin pääasiassa suuri mahdollisuus! Mikäli tuotteiden markkinointi ja myynti onnistuvat hyvin lisääntyy raviurheilun käytettävissä oleva rahamäärä selvästi. Mutta onnistuminen vaatii yleensä niin eripuraiselta raviväeltä jotain aivan uutta: yhteen hiileen puhaltamista. Onko raviväki valmis kerrankin tekemään työtä yhteisen edun puolesta? Itse uskon onnistumisen mahdollisuuden olevan hyvän, mutta jokainen yhteistyöhön haluton raviurheilun harrastaja pienentää onnistumisen mahdollisuuksia.

Siispä annetaan kerrankin Fintotolle mahdollisuus näyttää, mihin sen organisaatio pystyy. Annetaan omalle peliyhtiöllemme kerrankin mahdollisuus tehdä edes puoli vuotta työtä koko alan tuki takanaan. Jokainen harrastaja voisi jopa pelata toto75:n tammikuun ensimmäisellä kierroksella. Tuolla pelillä voi jopa voittaa! Ja jokaisesta pelatusta Eurosta kilahtaa muutama ropo yhteiseen kassaan.

Muistan vielä hyvin, kun V75 peli siirtyi Veikkauksen huomaan. Olin tuolloin nuori mies, enkä pitänyt muutoksesta ollenkaan. Itse en epäillyt ollenkaan Veikkauksen kykyä hoitaa peliä menestyksellä. Lähinnä epäilin Veikkauksen halua hoitaa pienemmällä katteella toimivaa peliä parhaalla mahdollisella tavalla.

Muistan myös hyvin sen valtavan nosteen, missä hevospelit tuolloin olivat. Kotikaupunkini Lahden r-kioskeilla oli lottoon verrattavia jonoja silloista V5:ttä jättämässä. Tuo oli hienoa aikaa!

Mutta myös ravipolitiikka on tulossa muutosten aikaan halusi se sitä tai ei. Nykyinen hallintomalli on jo pitkään ollut toimimaton, ja modernisointia tarvitaan. Minun on ollut jo vuosia vaikeaa löytää esim Suomen Hippoksen Valtuuskunnasta henkilöitä, jotka aidosti ajaisivat raviurheilun asiaa. On maantieteellisiä etuja ajavia henkilöitä; on rotukysymyksillä ratsastavia valtuutettuja ja monia muita ryhmiä. Mutta kuka ajaisi raviurheilun asiaa? Olisiko meidän kaikkien kotikunnasta riippumatta aika etsiä päättäjiä, joiden tarkoitus on raviurheilun kehittyminen ja hyvinvointi?

Kaikkien meidän tulisi jo ymmärtää, että maailma on muuttunut ja muuttuu edelleen nopeasti. Uusi maailma vaatii alaltamme uusia toimintamalleja ja organisaatiota. Muutos ei tule olemaan kivuton. Mutta toimiva muutos ja menestyksekäs tulevaisuus ovat mahdollisia. Toki ainoastaan jos uutta aikaa raviurheilussa on johtamassa koko raviurheilun etua ajavia henkilöitä. Ja nämä uuden ajan ravipoliitikot saavat riittävän tuen.

Bookmark and Share
powered by eMedia