Massin kesäkuun blogi

 

Astutuskausi on nyt kiireisimmillään. Toiset oriit astuvat paljon tammoja ja toisilla on aivan odottamattoman hiljaista. Näin on aina jokaisella oriinomistajalla ja oriinpitäjällä.

Suuressa USA:ssa markkina reagoi hyvin samalla tavalla: Moni huippuori on täyteen varattu. Tällä listalla ovat mm Donato Hanover, Cantab Hall, Kadabra, Muscle Hill jne.

Toisaalta moni huippu ei vielä ole saanut kirjansa täyteen. Mainittakoon vaikka Conway Hall, Andover Hall, Angus Hall, Broadway Hall ja Muscles Yankee.

Tämä tilanne on hyvin tyypillinen Pohjois-Amerikassa. Edes hyviin tuloksiin yltänyt vanhempi ori ei saa täyttä tammamäärää, vaan tammat menevät uusille oriille sekä muutamalle kuumimmalle periyttäjälle. Juuri nyt kuumimpia ovat Credit Winner ja Kadabra sekä Cantab Hall.

Suomessa tilanne on hiukan erilainen. Suurin osa tammanomistajista haluaisi astuttaa hyvällä periyttäjällä; ja varsamaksun pitäisi luonnollisesti olla halpa. Valitettavasti tämä yhtälö on vaikea toteuttaa. Hyvää periyttäjää ei Suomeen kovin usein ilmesty. Toki muutama vuosi sitten Suomea siunattiin samanaikaisesti useammalla kovan luokan periytäjällä: Choctaw Brave, Express Ride ja Barbeque olivat kaikki tasokkaita periyttäjiä Euroopan mittapuulla tarkasteltuna.

Hyvä, uusi ori saa kyllä Suomessakin kohtuullisen tammamäärän. Mutta varsamaksun pitää olla halvempi, kuin muissa maissa. Oriin tulee kuitenkin olla yhtä hyvä näytöiltään.

Otetaan esimerkiksi hyvin tasalaatuinen kaksikko Citation Lindy ja Symphonic Hanover. Oriiden kilpailu-urat ovat hyvin tasavertaiset. Niillä on sama isä, eikä emäpuolessakaan ole oleellista tasoeroa. Kuitenkin Syphonic Hanover astuu Ruotsissa n 3.300 € varsamaksulla ja Citation Lindyn taksa Suomessa on yli puolet halvempi. 

Ei ole vaikeaa laskea, kumman oriin omistaja menestyy taloudellisesti paremmin ja pystyy näin ollen halutessaan satsaamaan enemmän mahdolliseen uuteen hankintaan.

Uskon kuitenkin, että Suomeen viime vuosina tulleista täällä siitoksessa aloittaneista oriista löytyy Choctaw Braven ja Barbequen manttelinperijä. Toivottavasti useampikin!

 

MAS

Bookmark and Share
powered by eMedia