Massin blogi Kesäkuu 2011

Astutanko parhaan parhaalla vai sopivimmalla?

Vanha jalostajan ohje kuuluu: astuta paras parhaalla ja toivo parasta. Onko asia enää näin, vai onko jalostuksen pohjan supistuminen ja ranskalaisten oriiden markkinoille tulo muuttanut ympäristöämme?

Itse olen vuosien saatossa yhä enemmän alkanut uskoa muutettuun lauseeseen: Astuta tammasi sille sopivimmalla oriilla ja tee kasvatustyösi mahdollisimman hyvin. Sitten ei tarvitse vain toivoa.

Hyviä esimerkkejä vanhan ohjeen sopimattomuudesta nykyaikaan antaa esimerkiksi Kemppitalli huipputamma Delmirage. Se astutettiin monella oman aikansa huipulla: Super Bowl, Muscles Yankee, Prakas, Coktail Jet, Express Ride jne. Mutta parhaat jälkeläisensä Delmirage teki Duran Hanoverin kanssa. Itse uskon, että mikäli Delmirage olisi koko loppu-uransa ajan astutettu Duran Hanoverilla, niin olisimme nähneet parempia hevosia, kuin mitä noista maailman huippuoriiden kanssa saimme aikaan.

Tämä ei tarkoita sitä, että en uskoisi tämän maailman Valey Victoryjen, Muscles Yankeiden ja Yankee Glidejen olevan muita parempia siitosoriita. Päinvastoin. Itse uskon, että niille sopivilla tammoilla nuo matadorit tuottavat varmasti vielä parempia jälkeläisiä, kuin Delmirage tuotti Duran Hanoverin kanssa. Mutta minun mielestäni orivalinnan täkein asia on isän ja emän sopivuus toisilleen. Tärkeysjärjestyksessä: Liikkeiltään, Suvultaan, Rakenteeltaan, Luonteeltaan, ja Kooltaan.

Hyvänä esimerkkinä otetaan Suomessa monelle niin mieleinen Express Ride. Ride oli periyttämisessään täysin riippuvainen astutettavien tammojen liikkeistä: Mikäli tamma oli hyvin matalaliikkeinen, kuten Express Ride itse, oli tulos vain kohtuullista. Mutta jos astutettavat tammat olivat etujaloiltaan korkealiikkeisiä, niin tulokset olivat loistavia. Kaikki suvut kävivät, kunhan yksilöiden liikkeet sopivat toisilleen!

Vielä viimeisenä varmimmin periytyvät ominaisuudet: Liikkeet ja varhaislahjakkuus.

Martti Ala-Seppälä

Varsoja ja nimiä: Devoted To Cause sai USA:ssa orivarsan Glidemasterista 15.5. Varsa sai nimen Magic Kemp Uusi orivalinta on Kadabra.

Emilie Cas El sai orivarsan Muscle Hillistä 12.5. Varsa sai nimen Monarch Kemp Uusi ori on Muscles Yankee

Suomessa Nokes sai tammavarsan Super Arniesta 15.5. Varsa nimetään myöhemmin. Uusi orivalinta on Big Apple Deli.

Self Assured pyöräytti orivarsan Diesel Donista 20.5. Varsa sai nimen Aristocratic Kemp. Uusi ori on Big Apple Deli.

Chip's Dance varsoi 31.5. orivarsan Citation Lindystä, varsan nimeksi tulee Apache Kemp.

Bookmark and Share
powered by eMedia