Lokakuun blogi 2011

Lokakuu on yhä kasvattajakilpailujen aikaa. Suomessa noita kisoja riittääkin. Kemppitalli ilmoittaa kasvattinsa harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkiin Suomen koitoksiin. Mutta mitkä kilpailut oikeastaan ovat kasvattajan kannalta ”kannatavimpia” sijoituksia? Tässä minun näkemykseni:

1. Suur-Hollola

On kisoja nuoresta iästä alkaen ja yrittää saa niin kauan, kun on kilpailuoikeutta. Lisäksi ylimääräiset kasvattajapalkkiot kaikissa kisoissa. Tammojakin on muistettu erikseen. Suur-Hollola on kasvattajalle ja omistajalle se numero1.

2. Derby

Isot palkinnot ja hyvät ylimääräiset kasvattajapalkkiot. Lisäksi paljon oheislähtöjä sekä tammoillekin jotain. Derby on jokseenkin kaikissa maissa se arvostetuin kisa. Monelle Ruotsissa jopa Elitloppetia arvostetumpi. Hyvä Vermo!

3. Kriterium

Ei ihan edellisten luokkaa. Lähinnä, koska palkinto on hiukan pienempi, ja tammojen koitokseen pitää maksaa erikseen. Kaiken kaikkiaan kuitenkin hyvä ja tarpeellinen klassikko. Tampere saisi kyllä hiukan skarpata etteivät Jokimaa ja Vermo karkaa.

4. Kasvattajakruunut

Ainoa kisa, jossa oriit&ruunat ovat tasa-arvoisia tammojen kanssa. Palkinnot eivät ole ihan edellä mainittujen luokkaa, mutta hyviä kuitenkin. Ja kilpailla saa pitkään. Hatun nosto taustavoimille!

Oikeastaan tässä ovat ne pakolliset kisat. Niitä seuraavat:

5. Villimiehen tammakisa

Hyvä yritys pieneltä radalta. Palkinnot saisivat olla suuremmat ja ajankohta pitäisi olla kesällä. Nyt kisa tulee heti Derbyn jälkeen, mikä ei ehkä ole oikein.

6. Kuopio Stakes

Myös hyvä sprinttikisa, joka ei ehkä vieläkään ole löytänyt ihan oikeaa muotoa ja ajankohtaa. Olisiko keskikesä kuitenkin parempi ajankohta?

7. Oulu Express

Palkinnot ovat vain kohtuulliset. Toki sponsorin erikoispalkinnot ovat plussaa. Karsinnat Etelässä ja Pohjoisessa tuottavat kovin epätasaiset finaalit. Ehkä tätä voisi muotoilla uudelleen?

8. St Leger

Viimeinen mainituista (vai unohdinko jonkun?). St Legeriin ei nykyään oikeastaan kannattaisi ilmoittaa, kuin tammavarsat. Kilpailumuoto tammojen ja ikäluokkien hyvityksineen tekee kisasta erilaisen, mutta oriille & ruunille epäreilun. Toki palkinto on tervetullut, mutta hyvien tammojen osallistuessa hyvällä oriilla ei tosiaankaan kannattasi lähteä mukaan.

Bookmark and Share
powered by eMedia