MASsin lokakuun blogi 2012

Jenkkisukuiset siitosoriit ovat yhä maailman parhaita. Toki osaranskalaiset oriit pystyvät jo tuottamaan maailmanluokan tähtiä, mutta tasossa ranskalaisoriit jäävät edelleen täysin jenkkien varjoon.

Suomalainen tammanomistaja on ymmärtänyt tämän hyvin, mutta yksi erityinen ominaispiirre suomalaisella hevoskasvattajalla on: Hän ymmärtää hyväksi hevoseksi ainoastaan itse Suomessa näkemänsä. Tästä seuraa erittäin sopuli sopulimainen toimintatapa. Kun Passionate Kemp hallitsi Pohjolan raviratoja, astuttivat kotimaiset kasvattajat suuren määrän tammoja Lindy Lanella. Tulos ei ollut mitenkään erinomainen, koska astutetut tammat harvoin sopivat ominaisuuksiltaan Lindy Lanelle. Sitten tuli suuri ryntäys Sj’s Photon käyttöön. Tämänkään oriin suuret ikäluokat eivät olleet mitenkään vakuuttavia, vaikka tähtiäkin löytyi. Nyt on puolestaan Andover Hallin vuoro tuottaa Suomeen isoja ikäluokkia. Toivotaan hyvää tulosta.

Mitä Pohjois-Amerikan oriita sitten kannattaisi käyttää vuonna 2013?

Ainakin on selviö, että jos astuttaa sillä suosituimmalla oriilla niin varsan myynti on tappiollista. Suuri ikäluokka ei juuri anna toivoa korkeille hinnoille! Pitää siis löytää hyvä periyttäjä, jonka astutusmäärä Suomessa ei ole kovin suuri.

Tässä esimerkkejä:

Cantab Hall: Ori johtaa USA:n kaikkia oritilastoja ja on hyvä kaikkialla missä sitä käytetään. Hinta/laatu on nyt markkinoiden huippuluokkaa

Credit Winner: On ollut USA:n huippuperiyttäjä jo useamman vuoden ajan. Hinta on hiukan kallis, mutta ori on hyvä.

Kadabra: Kanadan huippuori on yksi maailman TOP 3 pakasteella saatavilla olevista oriista. Suomessa vielä aliarvostettu, mutta hyvä periyttäjä.

Broadway Hall: Erisukuinen, mutta hyvä ori. Ei koskaan saa huipputammoja USA:ssa pikkufarmilla, mutta periyttämisen taso on korkea. Hinta/laatu on hyvä.

Conway Hall: Monivuotinen huippuperiyttäjä, joka saattaa hyvinkin on kovista täysveljistä se paras.Oikealle tammalle erinomainen valinta.

Muscle Mass: on aloittanut erittäin hyvin Kanadassa keskitason tammoilla. Hinta/laatu huippuluokkaa!

Majestic Son: Oli loistava radoilla, eikä siitosuran aloitus juuri jätä toivomisen varaa tammojen laatuun peilattuna. Hinta/laatu huippuluokkaa

Andover Hallin, sinänsä hyvän oriin, ongelma on isot Pohjoismaiset ikäluokat.

Yankee Glide olisi loistava ori, mutta pakastespermaa ei ole saatavilla.

RC Royalty sekä Here Comes Herbie olisivat erittäin käyttökelpoisia, mutta näitäkään ei ole satavilla. Ainakaan vielä.

Donato Hanoverin hinta/laatu on huono. Hinnan pitäisi olla halvempi, kuin Cantab Hall.

Striking Sahbra kuoli, eikä sitä enää saa.

Angus Hall on kelpo ori, mutta markkinat ovat oriin jotenkin unohtaneet.  

 

Uusista oriista Muscle Hill on se ylivoimaisesti suurin tähti. Ei ole vaikeaa ennustaa, että oriin keskihinta syksyn huutokaupoissa on markkinoiden korkein. Siitäkin huolimatta, että ori on New Jersey Sire Stakes ori. Sijoituspaikka New Jerseyssä laskee varsojen keskihintaa ainakin kolmanneksen! Ori jättää kerrassaan hienoja varsoja, jotka näyttäisivät videoilla ravaavan poikkeuksellisen hyvin!

Bookmark and Share
powered by eMedia