MASsin blogi marraskuu 2012

Onko oriin ja tamman iällä merkitystä periyttämiseen? Tämä on usein esitetty kysymys. Itse olen tätä monelta huippuosaajalta kysynyt ja seuraavassa omia mielipiteitäni. Omat näkemykseni eivät varmasti ole mikään absoluuttinen totuus, mutta pohjana on monien maailman osaavimpien hevosjalostajien opit.

Oriin ikä: Oriin iällä en usko olevan juuri mitään merkitystä sen jälkeläisten tasoon. Ennemminkin ympäristö muokkaa oriin tuotantoa: vanhetessaan melkein jokainen ori saa pikku hiljaa huonompia ja huonompia tammoja. Tästä johtuen usean oriin tuotanto heikkenee vuosien saatossa. Kyse on kuitenkin oriin tammakannan heikkenemisestä ja kilpailevien oriiden tammakannan suhteellisesta paranemisesta.

Esimerkiksi Quick Pay (The Onion) ja Speedy Crown (Moni Maker) jättivät absoluuuttisesti parhaat varsansa aivan uransa lopussa.

On toki sellaisiakin oriita, joiden tuotanto heikkenee ajan mukana. Minusta tällaiset oriit ovat kuitenkin selkeä vähemmistö.

Tamman ikä: Erikoisesti USA:ssa on voimassa uskomus, että ensimmäiset 3 varsaa olisivat usein tamman parhaat. Näin ei kuitenkaan tilastollisesti ole. Kuitenkin tamman periyttäminen KESKIMÄÄRIN heikkenee jonkin verran tamman täytettyä 13 vuotta. Moni tamma kuitenkin jättää parhaat varsansa vanhempana. Katsokaa vaikka Egyptian Jodyä: Tulokset paranivat kovasti tamman täytettyä 14 vuotta; huiput tulivat vasta 20 ikävuoden jälkeen!

Suurempi merkitys on tamman fyysisellä kunnolla ja hoidolla.  Yksilöllinen kysymys siis. Suurin merkitys on oppimani mukaan tamman ensimmäisen varsan syntymävuodella! Mikäli tamma varsoo esikoisensa 5-vuotiaana tai nuorempana, on sen tuotanto selkeästi parempaa kuin vanhempana esikoisensa synnyttävillä! Itse varsoja ostaessani kiinnitän suurta huomiota emän kilpailu-uran pituuteen. En mielelläni osta pitkä ja monivuotisen kilpailu-uran läpi käyneiden tammojen varsoja. En myöskään itse mielelläni osta siitostammoiksi pitkän uran tehneitä tammoja; ne ovat mielestäni yksinkertaisesti todennäköistä floppiainesta siitostammoina!

Joulukuussa blogissani käyn taas perinteisesti läpi Pohjois-Amerikan parhaita periyttäjiä. Kerron mielipiteitäni kunkin huippuoriin hyvistä ja huonoista puolista ja yritän myös kertoa näkemyksiäni tulevaisuudesta.

 

MAS

Bookmark and Share
powered by eMedia