MASsin blogi Syyskuu 2012

Syyskuu on kasvattajien sadonkorjuun aikaa. Silloin alkavat yleensä suurimmat kasvattajakilpailut samoin kuin perinteiset huutokaupat. Myös varsakauppa yleensä on vilkkaimmillaan alkusyksystä.

Suomessa Starinitan jo perinteinen huutokauppa pidetään nyt syyskuun alussa. Suomen kesään ja laidunaikaan verrattuna ajankohta on useimmille hiukan liian aikainen. Kokemus näyttää, että varsojen saaminen hienoon kuntoon laitumen jälkeen kestää yleensä 6-7 viikkoa. Kun varsat yleensä saavat nauttia laitumesta vielä ainakin Elokuun puoliväliin asti, jää varsojen valmisteluun nyt vain 3-4 viikkoa. Ideaali huutokaupan aika Pohjolassa olisikin syyskuun kahdella viimeisellä viikolla.

Tasoltaan tämän vuoden huutokauppa on ainakin sukujen perusteella ylivoimaisesti paras Suomessa järjestetyistä. Toivottavasti ostajat löytävät tiensä Ypäjälle, jossa hyvin todennäköisesti tehdään koko vuoden parhaat ja edullisimmat varsaostokset.

Ruotsissa suurin huutokauppa on perinteisesti Kriteriumin yhteydessä syys-lokakuun vaihteessa. Huutokauppakirja on perinteisen paksu, mutta taso ei ehkä yllättäen ole ihan ennätystasoa – ainakaan paperilla.

Italian suurin huutokauppa pidetään myös syyskuun puolivälissä. Siellä taso paperilla on Euroopan ylivoimaisesti kovin. Varsojen hinnat tuskin nousevat ennätyksiin Italian harmaasta taloustilanteesta johtuen. Mutta varsojen taso suvullisesti lähentelee jo maailman kovimpien USA huutokauppojen tasoa.

Norjan huutokauppa on paperilla Pohjoismaiden kakkonen, mutta Suomi lähestyy hyvää vauhtia.

Ranskassa on pari isoa huutokauppaa,. mutta parhaat ja kalleimmat varsat myydään yksityisesti tai niitä ei kerta kaikkiaan myydä ollenkaan.

USA:ssa huutokauppoja on enemmänkin: Lexington ja Harrisburg myyvät todellisen kerman, ja nämä kaksi perinteistä huutokauppaa ovatkin edelleen maailman tasokkaimmat huutokaupat.

Myös USA:n pienemmissä huutokaupoissa myydään menestyviä ja tasokkaita varsoja.

Kanadan huutokaupat ovat vuosi vuodelta tasokkaampia, ja ne kilpailevatkin menestyksellä maailman toiseksi tasokkaimpien huutokauppojen tittelistä Italian kanssa.

Myös Australiassa ja Uudessa Seelannissa on hyviä hevosia ja tasokkaita varsahuutokauppoja. Nämä kaukaiset myyntipaikat ovat toki jokseenkin tuntemattomia suomalaisille.

 

 

MAS

Bookmark and Share
powered by eMedia