Suomalainen valmennustaito

Suomalainen valmentaja on erittäin arvostettu maailman ravimaissa. Eikä arvostus pysähdy valmentajiin; suomalaisten hevosenhoitajien, eläinlääkäreiden ja muiden ammattilaisten arvostus maailmalla on erittäin korkealla tasolla. Itse asiassa minusta tuntuu, että vähiten arvostusta suomalainen hevos-osaaminen saa juuri kotimaassaan Suomessa!

Ruotsi on monella urheilullisella mittarilla verrattuna Ranskan ohella toinen Euroopan johtavista ravimaista. Silti Ruotsin valmentajien ehdottomassa huippukaartissa on monta suomalaista: Timo Nurmos ja Kari Lähdekorpi pysyvät

vuodesta toiseen aivan huipulla. Nimet Petri Puro, Petri Salmela, Veijo Heiskanen, Jouko Pärssinen, Akseli Lahtinen ja useat muut suomalaiset osoittavat päivittäin osaavansa hevosen valmentamisen jalon taidon yhtä hyvin tai paremmin, kuin kukaan muu maailmassa.

Valmentajien takana on kuitenkin ehkä se suurin ja arvokkain suomalainen voimavara: Hevosenhoitajat. Poikkeuksellisen moni eliittihevonen kaikissa maailman ravimaissa on saanut nauttia suomalaisen taitavan ja luotettavan hevosenhoitajan hoivasta. Suurin osa näistä korvaamattomista ammattilaisista on naisia ja tyttöjä. Suomalaisen naisen vaikutus maailman raviurheiluun ja kansainväliseen menestykseen onkin jo kauan ollut näkymätöntä, mutta korvaamatonta. Olenkin saanut useasti kuulla maailman huippuvalmentajilta: Olisivatpa kaikki hevosenhoitajani yhtä taitavia ja tunnollisia, kuin nuo suomalaiset!

Italiassa suomalaista valmennustaitoa esittelevät menestyksellä mm Jori Turja, Veli-Pekka Toivanen, Harri Rantanen. Ennen Italia raviurheilun nykyisiä talousongelmia suomalaisia oli saapasmaassa vielä paljon enemmän. Mainittakoon vaikka Heikki Korpi ja Jarmo Vilkki kumppaneineen.

Mutta hevosenhoitajia on edelleen Italiassa satoja. On vaikea löytää huipputallia, jossa luotetuimmat hevosenhoitajat eivät olisi suomalaisia.

Pohjois-Amerikassa suomalaiset valmentajat ovat lähinnä käyneet kääntymässä. Tämä on minusta suuri vahinko, sillä osaamista valmentamiseen olisi riittävästi. Vaikeudet ovat tulleet lähinnä byrokratian hoitamisesta ja erityisesti imigration viranomaisten vaatimusten täyttämisestä. Suomalaisia hevosenhoitajia ei edes jenkkien byrokraatti ole pystynyt pitämään poissa. Suomalaiset naiset ovat hoitaneet yllättävän suurta osaa Pohjois-Amerikan huippuhevosista; oli kyse sitten kilpahevosista, varsoista tai siitosoriista!

Riina Rekilä on harvinainen suomalainen nainen: Eläinlääkäri, joka valmentaa hevosia suurella menestyksellä ja vielä Kanadassa! Riinalla on tukenaan harvinaista osaamista: hänen miehensä Esa Lahtinen on monen mielestä aina halutessaan maailman taitavin hevosagentti. Esa osaa paitsi myydä, myös löytää suuria lahjoja hevosista joista muut eivät niitä havaitse. Kun alansa taitavin: Esa Lahtinen valitsee hevoset ja ahkera sekä poikkeuksellisen pätevä Riina valmentaa on ainakin minun mielestäni vain ajan kysymys, milloin se todella suuri hevonen ja voitto tulee tähän unelmatalliin.

Kaikissa näkemissäni ravimaissa on löytynyt osaavia suomalaisia; niin valmentajia, kuin hevosenhoitajiakin. Kaikkialla näiden suomalaisten arvostus on huippuluokkaa. Olisiko nyt aika suomalaisten itsensäkin alkaa arvostaa itseään ja mikä tärkeintä toisiaan? Minun mielestäni näytöt ainakin puhuvat tämän puolesta.

Martti Ala-Seppälä

Bookmark and Share
powered by eMedia