MASsin Toukokuun blogi

Raviurheilun rahanjaosta

Raviurheilu sai kaikki oman alansa pelit haltuunsa vuoden vaihteessa. Rahavirrat muuttuivat voimakkaasti samalla kun pelin siirtyminen internettiin lisäsi muutoksen dramaattisuutta. Nyt ollaan tilanteessa, jossa raviratojen tuotot eivät yksinkertaisesti riitä nykytasoisten palkintojen jakamiseen.

Meidän kaikkien kasvattajien ja hevosenomistajien pitää nyt ajatella uudella tavalla maailman muututtua ympärillämme. Meidän intressissämme tulee olla mahdollisimman suuren rahavirran kulkeutuminen itse palkintoihin ja tulonsiirtoihin suoraan omistajille.

Tällöin pitää olla valmis kysymään: miten nykyinen organisaatio on muutettava, että sen kiinteät kulut pienenevät? Pitääkö enää minkään vanhan olla niin pyhää, ettei sitä voisi/kannattaisi muuttaa?

Otan tähän esimerkin kotiseudultani: Mitä jos Lahden ja Kouvolan hevosystäväinseurat yhdistettäisiin? Olisi yksi ravirata, joka ajaisi hiukan nykyistä enemmän ravipäiviä (n 45) vuodessa.

Olisi iso pelialue, joka tuottaisi radalla ja seuralle huomattavasti nykyistä isommat aluepelituotot. Olisi nykyiseen verrattuna ehkä 40% pienemmät kiinteät kulut. Olisi seura, jonka talous ja tase olisivat huippukunnossa.

Hevosenomistajalle tämä tietäisi huomattavasti nykyistä parempia palkintoja toki hiukan harvemmin ajettavissa huippuraveissa.

Samanlaisia esimerkkejä voisi ottaa monelta muulta alueelta Suomessa. Ravipolitiikan kulmakivenä pitäisikin nyt olla ratojen palkinnonmaksukyvyn parantaminen ja ratojen talouden tervehdyttäminen muulla kuin hevosenomistajien ja valmentajien talouden kurjistuttamisella (= palkintojen alentamisella).

Yllä oleva esimerkki tuntuu ehkä ensin kovalta lääkkeeltä, mutta ajatelkaa asiaa ilman ennakkoluuloja. Ajatus alkaa melko varmasti kuulostaa sitä paremmalta, mitä syvemmin sitä harkitsette.

MAS

Bookmark and Share
powered by eMedia