Kuukauden plogi, toukokuu 2011

Orinäyttelyt ovat aina olleet tunteita ja kysymyksiä herättävä aihe. Ensimmäinen kysymys kuuluu aina: onko näille tilaisuuksille yleensäkään tilausta? USA:ssa ja Kanadassa ei orinäyttelyjä ole; jalostuksen tulokset ovat kuitenkin aina olleet maailman parhaita!

Kulut niin varsamaksuista, kuin näyttelyistäkin maksaa aina lopulta hevosenomistaja. Eikö maksajan lopulta pitäisi olla se, joka päätökset tekee? Orinäyttelyjen puolustajilla on ainakin kaksi argumenttia:

1. Tammanomistajat ovat kuluttajia, jotka ansaitsevat puolueettoman tuoteselosteen oriista. Lisäksi pitää huolehtia eläinsuojelullisista näkökohdista

2. Asiantuntijoiden tietämys oriista auttaa valintaa laadukkaampaan suuntaan.

Kohdassa yksi on kyllä ideaakin. Vastakysymyksenä voisi esittää: Miten taataan, että valitut tuomarit ovat objektiivisia ja heidän tietämyksensä riittää faktojen arvioimiseen?

Kohdassa kaksi voisi kysyä: miten kukaan voi erehtymättömästi rankata hyvän ja huonon periyttäjän näkemättä yhtään jälkeläistä?

Vielä viime vuonna voimassa ollut vanha orinäyttelymalli oli joka tapauksessa floppi: annettiin pisteitä asioista, joiden tiedetään olevan ravinopeuden periytymisen kannalta sivuseikkoja.

Uusi orinäyttelymalli puolestaan on minun näkemykseni mukaan niin lähellä hyvää, kuin nykyään voidaan päästä. Mitataan asioita, joilla on tutkimuksen kautta osoitettu olevan merkitystä oriiden periyttämiskykyyn. Pitää kuitenkin jälleen esittää kysymys: kuka valvoo ja kouluttaa tuomareita? Tarkoitus on selkeästi hyvä, mutta miten tuomarien ammattitaito pidetään yllä ja sitä kehitetään? Miten tuomarit onnistuvat pisteyttämään eri maista ja ikäluokista tulevat oriit oikeudenmukaisesti? Ihannetilanne ei ole helppoa saavuttaa, mutta suunta näyttäsi oikealta.

Mistä tuossa uudessa mallissa sitten saa pisteitä? En luonnollisesti tiedä kaikkia yksityiskohtia, mutta ymmärtääkseni tuo menee jokseenkin näin:

0-50 pistettä kilpailu-urasta

0-15 pistettä isästä

0-15 pistettä emästä

0-10 pistettä röntgenistä ja eläinlääkärilta

0-10 pistettä ”käsivakiona” tuomareiden antamina

Kilpailu-urasta tulee suurimmat pisteet, kuten kuuluukin.

Jenkkihevosilla tämä vielä menee kohtuullisen helposti: 2-vuotis saavutuksilla on suurin paino. Siellä GRR1 kisojen menestys ja sijoitus Stanley Bernsteinin/Hoof Beatsin rankingissa ovat tärkeimmät. Voittosumma ja statistiikka ovat sitten huomioitavia, mutta pienempiä.

3-vuotiskilpailut tuottavat pisteitä lähinnä GRR1 menestyksen kautta. Voittosummalla ja ennätyksellä sekä GRR2 menestyksellä on toki myös pienempi merkitys.

Vanhempana tehdyillä tuloksilla ja menestyksillä on sitten vain pieni vaikutus arvosteluun. Juuri niin kuin kuuluukin.

Miten tämä näkyy Suomeen tuoduissa oriissa, jotka eivät ole käyneet läpi nykyistä orinäyttelyä?

Donerail olisi varmasti saanut korkeimmat pisteet, vaikka 3-vuotiskausi meni pipariksi. 50 mahdollisesta pisteestä Donerail olisi mielestäni saanut n 47.

Toiseksi korkeimmat pisteet olisi ehkä saanut Diesel Don. GRR1 voitto ja rankkaus kakkoseksi 2-vuotiaana. Heikompi 3-vuotiskausi laskee pisteitä hiukan, mutta ehkä 46 pistettä?

Muita hyvin korkeita pisteitä keränneitä olisivat mielestäni olleet mm Blue York Yankee (41?) Capetown Hall (44?), Citation Lindy (42?), Classic Photo (43? koska 2-vuotismenestys ei ollut riittävää), Classic Response (43?), EL Mikko (40?), Frank The Hands (40?), HP Paque (40? menestys vasta vanhana, joten vähintäään 10 pistettä pois maksimista), Keaton Zet (41?), Like A Prayer (43?), PJ Punjab (42?), Silver Pine (41?), Supertoy (42?), Wildwood Express (41?).

Nämä ovat toki minun henkilökohtaisia näkemyksiäni.

Moni hyvänä pidetty ori ei päässyt listalle ja toisaalta esim Wildwood Express, Keaton Zet, PJ Punjab ja Frank The Hands esimerkkeinä ovat saaneet ansioihinsa nähden liian vähän huomiota Suomessa.

Loistava 3-vuotiskausi taas ei pelasta millekään oriille huippupisteitä, ellei 2-vuotiaana ole näyttöjä!

Isäoriista saa enimmillään 15 pistettä. Tässä minun mielipiteeni Pohjois-Amerikan huippuoriista

15 Pistettä Valley Victory

14 pistettä Muscles Yankee (nosta 15 pisteeseen heti, kun on näyttöä siitosoripojista), Yankee Glide

Conway Hall (olisi 13 pistettä, mutta kiistaton kyky jättää siitosoriita nostaa), Credit Winner

13 pistettä Angus Hall, Andover Hall (molemmille piste lisää heti kun oripojat onnistuvat), Kadabra, Garland Lobell,, Cantab Hall,

12 pistettä Sj’s Photo, Broadway Hall, Windsong Legacy

11 pistettä Lindy Lane, Striking Sahbra, Pine Chip, Sj’s Caviar

10 pistettä Malabar Man, Tagliabue

Parhaat Ranskalaiset, kuten Coktail Jet, arvostaisin 13 pisteeseen.

Ruotsin parhaat Viking Kronos ja Express Ride saisivat myös tuon 13 pistettä, mihin olisi hyvä lisätä piste, jos pojat

onnistuvat siitoksessa.

Italiasta Sharif Du Iesolo olisi 14 pistettä ja Lemon Dra sekä Supergill 13 pistettä.

Emästä saa siis korkeimmillaan 15 pistettä, mihin tänä päivänä kuuluisi mielestäni kaksi tammaa: Amour Angus sekä Yankee Blondie. Emälinjan tulisi olla jättänyt jo siitosoriita, ja emänisän pitäisi olla joku huipuista; muuten pisteet laskevat.

”käsivakio” 0-10 pistettä on mielestäni hyvä olla lautakunnalla. Muuten arvostelusta puuttuu sielu. Tämä toki vaatii paljon tuomareilta. Jos näyttelyitä kuitenkin pidetään, niin arvostelijoihin tulee voida ja haluta luottaa.

Holiday Credit sai näyttelyssä korkeat 90 pistettä. Mikä/mitkä nykyään Suomessa vaikuttavista oriista sitten olisi uransa lopettaessaan ylittänyt nuo pisteet tämän päivän arvosteluskaalalla?

Donerail aivan varmasti. Loistava 2-vuotias, jolla on 15 pisteen isä ja varmasti 13 pisteen emä. Emänisänä Speedy Crown. ”käsivakiokin” olisi varmasti tuonut 8-9 pistettä. Kun ori oli vielä melkoisen terve ja hieno, niin Donerail olisi oletettavasti päätynyt 93-94 pisteeseen!

Diesel Don olisi myös ollut korkeammalla, kuin Holiday Credit. Urasta 46 pistettä; isästä 14; emästä ja emälinjasta 15; ”käsivakiosta” ehkä 8 ja eläinlääkäriltä 8-9. Lopputulos 91 pistettä?

Muut kotimaiset eivät 90 pisteeseen mielestäni yltäisi. Jokaisella on joku/joitain kohtia, joissa pisteitä hukkuu.

Kuten sanottua, tämä arviointi on kokonaan Martti Ala-Seppälän omaa ajatuksenjuoksua. Sen tarkoituksena on lähinnä saada ihmiset ajattelemaan uuden pisteytysmallin logiikkaa.

Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että uusi orinäyttelymalli on niin hyvä kuin mitä inhimillinen arviointi siitosoriista yleensä voi olla. Mallin onnistuminen tulevaisuuden siitosoriiden löytäjänä on paljon kiinni tuomarien pätevyydestä. Suurin riski lienee vaikeus pisteyttää eri maissa ja eri aikoina vaikuttaneet hevoset samaan skaalaan.

On jo selkeästi näkyvissä, että kotimaassa kilpaillut hevonen saa helposti ylimääräisiä pisteitä. Samoin näyttää olevan vaikeaa antaa keskinkertaiselle ja huonolle oriille riittävän alhaisia pisteitä. Skaalan kuuluukin olla hyvin laaja.

Varsomisia Kemppitallilla:

Armbro Apostle sai tammavarsan Majestic Sonista 18.4. Varsa sai nimen Adieu Kemp.Tamma uusitaan Micro Meshillä

Aupair Affair synnytti pikkusiskon Skully Gullylle 5.5. tammavarsan isä on Holiday Credit.Nimekseen varsa sai Admirable Kemp. Uusi orivalinta on Diesel Don.

Catalina Sky sai orivarsan 6.5. oriista Diesel Don, jolla tamma myös uusitaan.Varsan nimeksi tuli Adan Kemp.

Conchita Bi sai orivarsan Diesel Donista 10.4. Varsan nimi on Abbot Kemp.Uusi orivalinta on Diesel Don.

Dame Edna Hanover synnytti pikkuveljen Derbyvoittaja Quicksilver Kempille 31.3.Varsan isä on Citation Lindy ja uusi orivalinta on Big Apple Deli. Varsa sai nimekseen Achilles Kemp.

Gone With Windsong synnytti esikoisensa Holiday Creditistä 18.4. Orivarsa sai nimen Active Kemp.Uusi orivalinta on Citation Lindy.

Suomeen palannut Insider Hanover pyöräytti 9.5 orivarsan Windsong Espoirista. Varsan nimeksi tuli Abraham Kemp. 2011 orivalinta on Big Apple Deli.

Invitation Ride sai tammavarsan Diesel Donista 4.4. Varsa nimettiin Alert Kemp:si.Tamma uusitaan Holiday Credillä.

Muscles Darlingin esikoinen syntyi 7.5. Orivarsa sai nimen Anaheim Kemp.Uusi orivalinta on Conway Hall.

Peppermint Kemp teki orivarsan Majestic Sonista 3.5. Varsa sai nimen ABC Kemp. Uusi ori on Citation Lindy.

Yankee Groenhof teki tammavarsan Holiday Creditistä 22.4. Varsa sai nimen Amour Kemp. Tamma uusitaan Holiday Creditillä.

All My Pleasure teki tammavarsan Citation Lindystä 7.5. Varsa sai nimen Amber Kemp.

USA:ssa Ally Hall pyöräytti tammavarsan Kadabrasta 5.5. Nimeksi tuli Mythical Kemp. 2011 orivalinta on Deweycheatumnhowe.

Ruotsissa Canaco Winner varsoi Flirtin Manistä 23.4. Varsa sai nimen Myriam Kemp. Tamma uusitaan Flirtin Manillä.

Got To Be Going sai orivarsan Make It Happenistä. Nimeksi tuli Maestro Kemp. 2011 ori on Conway Hall.

Kentuckyssä Lady Ironsides teki orivarsan Deweycheatumnhowesta 10.4. Nimeksi tuli Manly Man Kemp. Uusi orivalinta on Swan For All.

Martti Ala-Seppälä

Bookmark and Share
powered by eMedia